Home Daily Zelfontwikkeling vóór het huwelijk: wijsheid of vermijdingsgedrag?

"Leer jezelf kennen voordat je een ander leert kennen"

Zelfontwikkeling vóór het huwelijk: wijsheid of vermijdingsgedrag?

Wat een prachtig, pakkend en gebrekkig advies. Want kun je jezelf wel echt kennen in relatie tot een ander, zonder een relatie met een ander?

Laten we voorop stellen: Het is goed om stil te staan bij je triggers, jeugdtrauma’s en eigenschappen. Het is goed om in gesprek te gaan met een professional of een wijze vriendin. Al deze zaken helpen je bewust te worden van wie je bent.

Let wel: niks zal dit meer toetsen dan de relaties in je leven. Ervaringen, beproevingen en liefde versnellen als geen ander jouw zelfontwikkelingsproces, en er is geen relatie die dat meer doet dan je huwelijk.

Zo goed dat jij je erop voorbereidt, er staat bij elke stap weer een verrassing klaar. Dit is zwaar, zelfs heftig, maar noodzakelijk voor groei en aanbidding. Dit is immers het wereldse leven, waar wij continu beproefd worden.

Ga het huwelijk niet in met de verwachting dat je “genoeg aan jezelf hebt gewerkt”, want dat gaat je dik tegenvallen. Stel het huwelijk ook niet uit tot je een “complete zelf” bent. Ga er liever open in met de voorkennis dat je kanten van jezelf gaat leren kennen, die je nooit van tevoren had kunnen bedenken. Doe dua dat Allah swt jou de capaciteiten geeft om met de uitdagingen binnen het huwelijk om te gaan. Dat jij en je man tijdens de beproevingen jullie je wenden tot Allah swt voordat er een escalatie plaats vindt.

Zelfontwikkeling is prachtig en belangrijk, maak het vooral een gewoonte in je leven. Weet wel dat het een levenslang proces is, en dat jij je leven daar niet voor op pauze zet. Tawakul/vertrouwen en aanbidding is uiteindelijk je belangrijkste middel tot succes. Ook in je huwelijk.

@sabrinecoaching
Sabrine Matoussi

Gerelateerde berichten