Home Daily De kracht van associatief denken

Lifestyle

De kracht van associatief denken

Ken je het gevoel dat je aan het luisteren bent naar een verhaal en dat je gedachten alle kanten op schieten? Of je begint iets te vertellen, maar voor je het weet ben je alweer met hele andere onderwerpen bezig. Misschien ben jij wel een associatieve denker. Dit komt vaak voor bij mensen met neurodiverse eigenschappen, zoals AD(H)D, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.

Wanneer je associatief denkt, kun je snel associëren. Dat betekent dat je de ene gedachte met de andere verbindt. Dat gebeurt onbewust. Je schakelt snel in jouw brein. Je ziet en doorziet meteen onderlinge verbanden. Je ziet de afzonderlijke delen, maar ook het totaalplaatje. Je voegt snel ideeën samen tot één geheel, maar je kunt ze ook net zo gemakkelijk weer loskoppelen. Een gedachte breng je samen en verbind je met een andere gedachte. Oftewel: de ene gedachte roept de andere op of het ene beeld roept het andere beeld op. Je hebt dus als het ware een heel snel brein. Voor veel personen in jouw omgeving ben je vaak moeilijk te volgen of lijk je snel afgeleid te zijn.

Best een uitdaging dus! 

Wat kun je doen om jezelf en je omgeving te helpen?

Ø  Omarm je krachtige en snelle brein. 

Realiseer je dat jouw associatieve denkvermogen een kracht is. Het stelt je in staat om snel verbanden te leggen en creatieve ideeën te vormen. 

Ø  Probeer actiever te luisteren.

Wanneer je naar iemand anders luistert, kan het soms moeilijk zijn om je gedachten bij het gesprek te houden. Probeer actief te luisteren door in je hoofd te herhalen wat de ander zegt. Dit helpt je om je eigen gedachten tot rust te brengen en je beter op de ander te richten.

Ø  Geef jezelf regelmatig pauzes om even tot rust te komen en je brein te ontspannen. 

Dit helpt je om je creatieve brein te stimuleren en overprikkeling te voorkomen. Plan momenten in je dag waarop je iets rustgevends kunt doen, zoals wandelen of even helemaal niets! 

Gerelateerde berichten