Home Daily De mythe van multitasken: waarom je brein een taak tegelijkertijd nodig heeft

mythe

De mythe van multitasken: waarom je brein een taak tegelijkertijd nodig heeft

In onze moderne samenleving lijkt het alsof we altijd druk zijn en onze tijd optimaal moeten benutten. We willen zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd en daarom zijn we gaan multitasken en switchtasken. Het lijkt misschien efficiënt, maar deze manier van werken heeft ook zijn valkuilen en kan uiteindelijk meer kosten dan het oplevert.

Multitasken en switchtasken lijken op het eerste gezicht hetzelfde, maar er is een belangrijk verschil. Bij multitasken doe je verschillende taken tegelijkertijd, zoals het beantwoorden van e-mails terwijl je aan een rapport werkt. Bij switchtasken wissel je tussen verschillende taken, waarbij je de ene taak onderbreekt om aan de andere taak te werken, zoals het beantwoorden van een telefoontje terwijl je aan een rapport werkt.

Veel mensen denken dat ze goed zijn in multitasken en switchtasken, maar in werkelijkheid zijn deze manieren van werken vaak inefficiënt en zorgen ze voor een overvol brein. Het brein is namelijk niet in staat om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren en wanneer we switchen tussen taken, kost het tijd en energie om ons te concentreren en in de flow te komen. Bovendien kunnen we door het switchen belangrijke informatie missen en fouten maken.

Door constant te multitasken en switchtasken, raken we mentaal uitgeput en kunnen we ons niet meer goed concentreren op een taak. Het is daarom belangrijk om bewust te kiezen voor één taak en deze af te maken voordat we aan de volgende taak beginnen. Door te werken in blokken van tijd en afleidingen te vermijden, kunnen we ons beter concentreren en efficiënter werken.

@amiras_braintalk

Gerelateerde berichten