Home Daily Kwade vermoedens

Lifestyle

Kwade vermoedens

Allah zegt: O jullie die geloven, vermijdt veel van de kwade vermoedens. Voorwaar, een deel van de kwade vermoedens zijn zonden. En bespioneer elkaar niet en spreek geen kwaad over elkaar in elkaars afwezigheid. (49:12)

Kwade vermoedens komen veelvuldig voor in het huwelijk. Ik heb het dan niet alleen over denken dat je partner vreemdgaat of dat deze liegt. In het dagelijkse leven is het vooral denken dat je partner een kwade intentie heeft wanneer hij/zij iets doet of zegt wat jou niet bevalt.

Hij heeft de vuil niet buiten gezet -> Hij houdt geen rekening met mij.
Zij vraagt om jouw hulp -> Zij ziet niet hoeveel ik voor haar doe.
Hij heeft zijn dag niet -> Hij verbergt iets voor mij.
Zij is wat stiller dan normaal -> Zij heeft iets tegen mij.

(Onbewust) steeds uitgaan van het slechte is ontzettend pijnlijk voor je partner en het breekt het vertrouwen in elkaar. Allah (swt) zegt ons dat we kwade vermoedens moeten vermijden en we weten inmiddels: waar wij aandacht aan geven, groeit. Hoe meer wij van het slechte uitgaan, hoe meer dit een gewoonte wordt die ons opslokt. Dat is het begin van het einde van een gelukkig huwelijk. 

Dit patroon verander je door te leren luisteren naar je gedachtes. Het is namelijk niet de situatie die bepaalt hoe jij je voelt, het zijn de verhalen die jij creëert met jouw gedachtes.

De momenten dat jij je boos, verdrietig en/of bezorgd voelt, zijn gouden momenten waar je het meest over jezelf kunt leren. Op zo’n moment verraden je kwade vermoedens zich. Luister naar het verhaal achter de emotie en schrijf deze op. Help jezelf met de vraag: “Wat geloof ik nu over deze situatie, waardoor ik me zo voel?” Deze gedachte brengt meteen een deel van de verantwoordelijkheid terug bij jezelf, en maakt je kwade vermoeden zwakker.
Zwak je vermoedens nog meer af met de vraag: “Is hetgeen wat ik denk 100% waar?” Het gaat namelijk om jouw perceptie van de realiteit.
Doodt je vermoedens met de laatste vragen: Is deze gedachte bevorderlijk voor mijn huwelijk? Hoe heb ik de gedachte om te buigen zodat het mij en mijn huwelijk wel helpt?

Hoe meer je hiermee oefent hoe makkelijker het wordt om je kwade vermoedens te temmen, en je huwelijk te laten bloeien.

Sabrine Matoussi
Relatiecoach
Volg op insta @sabrinecoaching

Gerelateerde berichten