Home Daily Maak kennis met je drie breinen

Misschien denk je bij het lezen van de titel ‘3 breinen ’, Huh wat?

Maak kennis met je drie breinen

Maar Allah swt heeft ons lichaam zo perfect geschapen dat we gezegend zijn met meerdere delen in ons lichaam die we ook brein kunnen noemen.
ولقد خلقنا الانسان في احسن تقويم
Voorzeker, Wij hebben de mens in de beste vorm geschapen.
(95:4)

Het hartbrein en het buikbrein.

Zowel het hartbrein als het buikbrein bevatten zenuwcellen en neurale netwerken die onafhankelijk van het hoofdbrein kunnen functioneren en informatie kunnen verwerken. Beide breinen kunnen ook via het autonome zenuwstelsel met elkaar en met het hoofdbrein communiceren.

Een belangrijk kenmerk van het hart en buik brein is hun vermogen om emoties te genereren en te verwerken, en om te reageren op emotionele informatie uit de omgeving. Ook hebben ze beide het vermogen om herinneringen op te slaan en weer terug te halen.

Het hartbrein is bijvoorbeeld betrokken bij het ervaren en uiten van emoties zoals liefde, compassie en dankbaarheid, terwijl het buikbrein gevoelens van instinct reguleert.

Het hart-brein

Het hart heeft ongeveer 40.000 neuronen (netwerk van zenuwcellen) die informatie kunnen verwerken, onthouden en opslaan.

أَفَلَمْ يَسِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِهَا أَوْ آذَانٌ يَسْمَعُونَ بِهَا ۖ فَإِنَّهَا لَا تَعْمَى الْأَبْصَارُ وَلَٰكِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتِي فِي الصُّدُورِ

Hebben zij dan niet rondgereisd op de aarde, zodat zij harten kregen om mee te redeneren of oren om mee te horen? Voorwaar, de ogen zijn niet blind, maar de harten in hun binnenste zijn blind.

(22-46)

Het hartbrein, ofwel het emotionele centrum, is verantwoordelijk voor onze emoties, intuïtie en gevoelens. Het hartbrein communiceert continu met onze hersenen en heeft een directe impact op onze emotionele staat. Het wordt vaak beschouwd als het centrum van emotionele intelligentie.

Het hart heeft ongeveer 40.000 neuronen (netwerk van zenuwcellen) die informatie kunnen verwerken, onthouden en opslaan.

Het Buik-brein

Het buikbrein bevat meer dan 500 miljoen neuronen. Het maakt beslissingen over wat wordt opgenomen in ons lichaam en wat wordt afgestoten, denk aan voedingsstoffen. Maar ook aan je identiteit, grenzen en veiligheid.

Ze zijn ook grotendeels verantwoordelijk voor de aanmaak van bepaalde stofjes die wij nodig hebben om ons goed te voelen, zoals dopamine en serotonine.

Ieder brein heeft zijn eigen taal, kwaliteit en vorm van intelligentie. Ze handelen op verschillende manieren en geven ons waardevolle informatie. Maar het is aan ons om iets te doen met die informatie, anders ervaren we stress, frustratie, leegtes en interne conflicten tussen gedachten, gevoelens en acties.

3 tips die essentieel zijn voor je breinen.

@amiras_braintalk

Gerelateerde berichten